Just another WordPress.com site

solat fardhu & tahlil yg mana lebih utama?

bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum pembuka bicara,

buat pembaca yang budiman,

selamat datang ke entry kedua,

moga ukhwah kekal berpanjangan…..

salam perjuangan buat semua pembaca blog sue pada kali ini, Alhamdulillah bertemu lagi kita di entry yang kedua, semoga blog ini memberi banyak manfaat buat semua pembaca.

Sue doakan moga Allah s.w.t memberikan kesihatan yang berpanjangan buat semua untuk menunaikan ibadah di bulan barakah……

Terlebih dahulu sue ingin mengucapkan sekalung penghargaan buat semua sahabat2 yang telah menjayakan latihan amali dakwah muslim di Kg. Air Putih Ulu Tiram Johor… Semoga usaha yang telah dicurahkan mendapat ganjaran dari Allah s.w.t…

Buat pembaca di luar sana, tentu tertanya2 apa yang di maksudkan dengan latihan amali dakwah muslim?????

ha, nak tahu jawapanya? mari su jelaskan serba sedikit mengenai program ini…

Pada semester ini, kami diwajibkan untuk mengambil kursus Metodologi Dakwah Kepada Muslim PPPM 3013 dan kami diwajibkan untuk membuat, merancang dan menyusun program di Kg. Air Putih. Pendek kata, program yang dijalankan berbentuk program anak angkat…

Sebelum kami memulakan program ini, kami diminta untuk menghadiri kursus sukarelawan al-Fallah di semenyih…Justeru itu, dengan berbekalkan ilmu di dada yang telah dimantapkan oleh YADIM, maka kami mengorak langkah menyertai program Eksplorasi Mahasiswa 2010. Pensyarah yang menyelia kami dalam kursus ini ialah Professor Dr. Badlihisham Mohd Nasir.

Ha….. tentu pembaca tertanya2, apa kaitan tajuk blog ini dengan program anak angkat??????

Program ini di jalankan selama 7 hari bermula pada 2hb Ogos-8 Ogos 2010…

Nak dipendekkan cerita….salah satu aktiviti yang dijalankan di kg. tempat sue menginap ialah kenduri tahlil…

kg. ini dinamakan kg. Sungai Berangan yang terletak agak jauh dari Kg. Air Putih…Kenduri tahlil ini diadakan pada hari sabtu malam iaitu 7 hb Ogos….

Di tengah2 kesibukan membuat persiapan tahlil, mungkin ramai yang tidak sedar bahawa kebanyakan penduduk tidak menunaikan solat fardhu…

Bermula dari waktu pagi membeli barangan sehingga sampainya waktu zohor… tetapi tidak ada yang meminta alasan untuk berhenti seketika bagi menunaikan solat…setibanya waktu zohor sehinggalah waktu asar… perkara yang sama juga berlaku…..

Pada ketika itu juga sue sempat pergi ke sebuah rumah yang terletak di hujung kg. Sungai Berangan. Dalam hati memikirkanbahawa keluarga ini mungkin tidak berbuat demikian tetapi…….

Jawapanya: perkara yang sama juga berlaku iaitu terlepas solat fardhu… masakan tidak, menolong membuat persiapan dan ketika itu penduduk bersama kami, akhirnya ketika kami diberi peluang untuk melihat rumah mereka, di kepala sue sudah terfikir….. mereka akan menunaikan solat fardhu….

tapi……..jangkaan meleset…. Tahukah pembaca apa yang mereka lakukan?

Mengambil buah langsat di dahan2 pokok…

Kepada pembaca…..

Ingatlah! bahawa Solat fardhu itu wajib ke ats setiap orang mukmin… maka, mengapa ramai yang meninggalkanya???? Kadang2 kita sering lupa, apabila kita membuat kewajipan duniawi, kita sering melengahkan kewajipan ukhrawi…..

Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w., bersabda:

“Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisabkan seseorang pada hari qiamat mengenainya ialah sembahyangnya jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntung dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah dia.

Betapa susah Nabi Muhammad s.a.w berjuang untuk memberikan kadar yang minima supaya umatnya boleh menunaikan solat fardhu sehari semalam… Mungkin kita rasa berat tapi tahukah pembaca betapa penat nabi turun naik untuk meminta dikurangkan rakaat solat fardhu tersebut supaya umatnya tidak tergolong dalam menjadi penghuni neraka…..

Tapi berbaloikah tindakan nabi??? Tentunya Baginda sedih melihat umat di akhir zaman lebih mementingkan kewajipan lain daripada kewajipan sebagai hamba di muka bumi…….

Ulasan ini bukan untuk mengkritik dan melarang daripada melakukan tahlil. Tetapi,,, kita sebagai manusia yang sering lupa harus sentiasa mengingati bahawa kita diciptakan sebagai hamba Allah yang sempurna untuk mengabdikan diri kepadanya… Maka, mengapa kita tidak memberi imbal balas untuk meluangkan masa menunaikan solat fardhu?

Firman Allah s.w.t

Dirikanlah solat pada kedua tepi siang (pagi dan petang) dan pada bahagian permulaan daripada malam, sesungguhnya perbuatan yang baik itu menghapuskan perbuatan-perbuatan yang buruk (dosa); itulah peringatan bagi orang-orang yang mahu ingat”

(Surah Hud, Ayat 114)

Solat fardhu bukan memakan masa selama setengah jam, jadi berilah ruang supaya kita tidak ditimpa bala bencana…. Andai umur 7 tahun telah dididik oleh ibu dan bapa solat yang sempurna nescaya generasi akan datang akan lebih berwibawa dalam urusan akhiratnya…..

Wahai pembaca, tahukah saudara bahawa solat itu tiang agama, ibarat sebuah rumah jika tiada tiang bagaimanakah kita ingin menumpang teduh?????

lalu… sama-samalah kita pegang amanat Rasulullah s.a.w

Rasulullah saw bersabda “Sembahyang itu tiang agama, sesiapa yang mendirikannya dia menegakkan agama, sesiapa yang meninggalkannya dia meruntuhkan agama.. “Siapa yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja,maka sesungguhnya dia telah kufur dengan nyata”.-HR Bukhari dan Muslim..

Semoga di bulan yang penuh barakah ini, sama-samalah kita beramal dengan cara istiqamah, selain dari menjaga kepentingan solat fardhu marilah kita menunaikan amalan-amalan supaya bulan yang mulia ini diserikan dengan amalan yang lebih mulia…..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s